fredag 13 december 2013

Du är en stenåldersmänniska, men du vet nog inte om det


Trots jämlikhet, likalön, varannan damernas och rättvis fördelning av föräldraledighet, fungerar kvinnor och män olika när det gäller att hitta en partner. Olikheterna sitter i våra gener. Där har de suttit sedan vi började gå upprätt. Vi kan inte göra något åt dom. Det enda vi kan göra är förstå vad som gäller och vad som händer inom oss och mellan oss. Vi ska börja med att titta närmare våra kroppars, speciellt fortplantningsorganens, möjligheter och begränsningar.

Vi utgår ifrån att både män och kvinnor har en drift att sprida sina gener så effektivt som möjligt. Med andra ord gäller det att få så många livskraftiga barn som möjligt, och att se till att dessa barn växer upp och bär arvet, dvs generna, vidare.

En man kan utan vidare ha en orgasm om dagen. I teorin kan alltså en man åstadkomma 365 barn om året. Om vår lycklige man får fri tillgång till kvinnor med ägglossning, kan han mellan 15 och 65 års ålder bli far till 18 250 barn. Det ligger alltså i mannens intresse att ha sex med så många kvinnor som möjligt. En bonus för mannen är om kvinnan har en relation med en annan man, som kan tänkas hjälpa till med försörjningen och fostran av barnet. Detta är den biologiska förklaringen till att vi män tänder på kvinnor så snabbt och är mera benägna till tillfälligt sex än vad kvinnor är. Lever dessutom kvinnan med en annan man, brukar det inte ge oss några större samvetskval.

Om en tjej har smal midja, breda höfter och stora bröst, börja det hända saker i både hjärnan och byxorna på oss män. Mer eller mindre medvetet konstaterar vi att här har vi en perfekt kvinna som har gott om plats att bära ett foster, ett bäcken som är gjort för att undvika förlossningsskador och ha rätt utrustning för att kunna amma ordentligt. Om hon är smart och trevlig, är det en fördel, men inte nödvändigt. Vi män blir intresserade av henne blixtsnabbt. 

Vi män är som vi är, och det är inget att skämmas för. Vi är män helt enkelt. Där med är det inte sagt att vi inte ska styra oss själva och behärska oss. Vi ska uppföra oss väl mot kvinnor. Vi ska alltid ha som mål att varje kvinna som stiger ur vår säng, ska göra det med ett belåtet leende på läpparna. Annars är vi drumlar och har gjort oss förtjänta av att bli tagna i örat.

En kvinna kan, som mest, föda ett barn var artonde månad. Vi antar att hon är fertil mellan 15 och 45 års ålder. Det ger 20 barn på en livstid. Om vi jämför kvinnans 20 barn med mannens 18 250 barn, ser vi att hon inte har så många möjligheter att sprida sina gener som mannen. Därför är hon mera noggrann i sitt partnerval. 

Dessutom var det tills för 100 – 150 år sedan bokstavligt talat livsfarligt för en kvinna att gå igenom en förlossning. Hennes investering i barnet är större än mannens. Då gäller det att vara starkt motiverad och känna en enorm attraktion om man ska våga ha sex. Nu för tiden har vi preventivmedel, aborter och barnmorskor, så sex är inte livsfarligt längre. Men de nedärvda beteendena finns kvar. Kvinnor vill se till att hennes barn har arvsanlag från de bästa och mest framgångsrika män som de kan få tag på, så att barnet kan föra hennes gener vidare. Detta innebär inte alltid de vackraste männen. Men däremot gärna män som är dominanta, talangrika, dynamiska. Med andra ord: smarta överlevare.

Du är i grund och botten en stenåldersmänniska. Och nu vet du om det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar